Beeldend Kunstenaar

Judith Kuijpers

Er is veel materiaal, materiaal wat eenmalig gebruikt wordt. Materiaal waar over nagedacht is, ontworpen en vaak maar kortstondig gebruikt wordt. Weggooien is dan het makkelijkst en pas weer aanschaffen als je weer iets nodig hebt. Dit materiaal -wat voor een ander niet meer bruikbaar is- gebruikt Judith Kuijpers. Ze maakt gebruik van de eeuwenoude techniek weven om het losse materiaal weer tot een nieuw geheel te maken. Lijnen die alleen niet sterk genoeg zijn worden door het weven sterker en samen vormen ze een nieuwe vorm en krijgen ze een andere betekenis.

In het werk van Kuijpers aka WeefWijf staat het creƫren van bestaande beelden die opnieuw geordend worden tot een ander beeld. Hierbij is oog voor humor, speelsheid en omdenken. Door de bedrieglijke eenvoud van het werk word je verrast. Er zijn geen beperkingen met het weven voor Judith.

Door een voorwerp te demonteren en opnieuw te ordenen in een ander compositie ontstaat er meer focus voor de rauwheid van het materiaal.

Weven is een verfijnde techniek die doorgaans uitsluitend gebruikt wordt voor textiel. Door materiaal te weven dat verre van verfijnd is, ontstaat er een spel en uitdaging. Kuijpers experimenteert graag met allerhande ambachtelijke technieken en huisnijverheid met niet voor de hand liggende materialen