Vrouw Muskens en de psychiatrie

Open call 2025 is geopend t/m 5 maart. Schrijf nu in!

Voorwoord

Sinds het begin van de 19e eeuw trokken kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Albert Neuhuys, Suze Robertson en Jan Veth met grote regelmaat naar het Brabantse Dongen. Aangetrokken door de inlandse duinen, landerijen, donkere bossen en de nabijheid van traditionele boerderijen en hun bewoners namen ze hun intrek voor korte en soms langere periodes in de herberg van Vrouw Muskens. Geïnspireerd door de directe omgeving en het contact met de lokale bevolking, wordt hun werk in korte tijd bijzonder populair en vormt daardoor een bron van inspiratie voor andere schilders. Vincent van Gogh ontleent het thema van De Aardappeleters aan een van de Dongense schilderijen van Jozef Israëls: Boerengezin aan de maaltijd.

Met de herberg van Vrouw Muskens in gedachten, faciliteren wij, middels het gastatelier, wederom ruimte in het Brabantse landschap voor kunstenaars om te verblijven, te beleven en zich te wijden aan hun autonome werk. En zoals het een herberg betaamt is ook hier van toegevoegde waarde het laagdrempelig onderlinge contact; uitwisselen van ideeën en netwerken en het informeel reflecteren op ieders praktijk.

IMG_2273
Programma

Vrouw Muskens bied ook komend jaar weer vier kunstenaars de gelegenheid om vijf weken lang te werken in het gastatelier en te verblijven bij GGz-Breburg of Stichting Mijzo in Dongen. De focus tijdens deze residentie ligt met name bij het maatschappelijk belang van de kunstenaar en diens werk. 

Vrouw Muskens bevindt zich in een voormalige leerlooierij, gelegen langs de kloostertuin en de rivier de Donge, die de verbinding maakt met de zorglocaties: GGz-Breburg en Stichting Mijzo. Door deze unieke locatie waarin het atelier ligt, wordt het artistieke proces van de kunstenaar enorm verrijkt. Er kunnen nieuwe inzichten, verbindingen en verhalen ontstaan zowel binnen de lokale omgeving als binnen de eigen autonome praktijk.

Per periode zijn er twee gastkunstenaars actief binnen Vrouw Muskens. Deze gasten verblijven ieder op een andere zorglocatie.

Bij GGz-Breburg is de kunstenaar te gast op de afdeling Dongekant. Afdeling Dongekant bestaat uit cliënten op oudere leeftijd met ernstige chronische psychiatrische problematiek. Die problematiek uit zich binnen de verschillende levensdomeinen als wonen, dagbesteding en vrijetijdsinvulling, maar ook in allerlei sociale betrekkingen.

Bij Stichting Mijzo vindt de residentie plaats op de afdeling Kamillehof. Kamillehof is het regionaal expertisecentrum gerontopsychiatrie+. Gerontopsychiatrie is zorg voor ouderen met psychiatrische problemen die door het ouder worden meer last krijgen van lichamelijke en (psycho) sociale problemen. Gerontopsychiatrie+ betreft ouderen met multiproblematiek die zo sterk aanwezig is dat er een verhoogde kans is om zowel lichamelijk als psychisch uit balans te raken.

De kunstenaars worden onderdeel van deze leefomgeving doordat ze op de afdeling ontbijten, avondeten en overnachten.

In het atelier van Vrouw Muskens krijgen de residenten ruimte en tijd voor autonoom werk. Aan het vrijblijvende en spontane karakter hechten wij grote waarde. We verwachten van de kunstenaars een proactieve en zelfstandige werkhouding. De gastkunstenaars organiseren samen met het collectief Vrouw Muskens een afsluitende groepsexpositie die plaats gaat vinden op de zorginstellingen. 

Voor iedere kunstenaar wordt een professionele schrijver en fotograaf uitgenodigd om in samenspraak met de resident een publicatie samen te stellen. 

Naast het autonome werk is het de uitdaging voor de kunstenaar om een betekenisvolle bijdrage te leveren aan de cliënten en/of het personeel van de instelling. Hoe kan kunst een positieve impact hebben op de kwaliteit van leven en vernieuwing brengen binnen de geestelijke gezondheidszorg? Deze invulling is geheel vrij en kan in overleg met het team van Vrouw Muskens en het personeel van de instelling worden afgestemd.

Wat bieden wij de kunstenaar

Een werkplek in het atelier Vrouw Muskens

Een verblijf (overnachting, ontbijt en avondeten) op de afdeling van GGz-Breburg of Stichting Mijzo.

Wij bieden vier kunstenaars een werkperiode aan van vijf weken. Per periode ontvangen wij twee gasten. Deze verblijven ieder op een andere zorglocatie. 

  • De eerste residentie-periode vindt plaats van 28 juli, eindigt op 29 augustus 2025
  • De tweede residentie-periode vindt plaats van: 1 september, eindigt op 3 oktober 2025


Tijdens de residentie-periode organiseren de kunstenaars samen met Vrouw Muskens een Artist Talk, waarin de ervaringen en processen gedeeld worden met belangstellenden.

De expositie zal geopend worden op 5 oktober 2025 en zal drie weken te zien zijn op de zorginstellingen. 

Een publicatie in beeld en tekst.

Voor elke gastkunstenaar is er een honorarium van €1385,- beschikbaar en bieden we een materiaalvergoeding aan van €500,-.

 

Richtlijnen aanmelding

Wij richten ons op beeldende kunstenaars met een professionele praktijk. 

 

We verwachten wederkerigheid in de vorm van contact met bewoners, personeel van de instelling en het team van Vrouw Muskens.

 

Om de residentie optimaal te beleven verwachten we een volledige aanwezigheid.

 

Stuur één PDF-document naar info@vrouwmuskens.nl, met daarin:

  • een omschrijving van je praktijk (artist statement) (max. één A4) 
  • motivatie (max. één A4)
  • cv
  • portfolio (max. tien beelden)
  • Vermeld tevens welke periode je beschikbaar bent en welke zorglocatie jouw voorkeur heeft.

 

Elke kunstenaar is van harte uitgenodigd om te reageren t/m 5 maart 2025.

 

Uit de inzendingen zullen acht kunstenaars worden uitgenodigd om via Teams nader kennis te maken. Deze gesprekken vinden plaats op woensdag 19 maart. Voor 28 maart worden de vier residenten voor 2025 bekendgemaakt.

 

De selectiecommissie bestaat uit: Julia Fidder (curator), Stichting Mijzo, GGz-Breburg en collectief Vrouw Muskens. Naast de artistieke kwaliteit wordt er ook gekeken welke zorglocatie passend is voor de kunstenaar.

 

Aanmelding en informatie voor deze open call lopen via info@vrouwmuskens.nl

 
Mede mogelijk gemaakt door: